Blog

Tasarım Odaklı Düşünmenin 5 Aşaması

Tasarım odaklı yaklaşım yeni değil ama artık daha çok duyar ve hisseder olduk iş ve sosyal hayat içerisinde. Bu makalede tasarımcı düşünce, deneyim tasarımı ve tasarım odaklı yaklaşımın 5 önemli aşamasına değinmeye çalıştım.
Hadi başlayalım o zaman!

Tasarım odaklı düşünce nedir?

Tasarım odaklı düşünme (design thinking): Halihazırda veya zamanla çıkabilecek bir ihtiyaca, bir soruna karşı (kullanıcı/müşteri/öğrenen/çalışan odaklı) yenilikçi çözümler üretmeye dayanan insan merkezli bir yaklaşım.

Tasarımcı düşünce problem çözmeye dayanır. Ama nihai hedefi, olumlu ve sürdürülebilir bir deneyim yolculuğu yaratmaktır.

Empati, tasarımcı düşünce için önemlidir çünkü tasarımcı düşünce empati ile başlıyor.

Deneyim tasarımı nedir?

Deneyim tasarımı, insan davranışlarını temel alarak; fayda, memnuniyet ve duygusal bağ kurmak üzere olumlu bir deneyim oluşturma sürecidir.

Tasarım odaklı düşünce yaklaşımının şu 5 önemli aşaması deneyim tasarımı inşa ederken insan kaynakları alanında temel alınıyor:

“ Tasarımcıların eğitimi (neredeyse bütün diğer eğitimler gibi) becerilerin öğrenilmesine ve bir felsefenin içselleştirilmesine dayanır. Ne yazık ki bizim okullarımızda bunların ikisi de yanlıştır. Öğrettiğimiz beceriler büyük çoğunlukla artık bitmekte olan bir dönemin süreçleri ve çalışma metodları ile ilgili iken felsefe ise la vie boheme olarak tabir edilebilir bir çeşit kişisel bohem dışavurumculukla kar amaçlı vahşi bir ticari anlayışın eşit miktarlarda bir karışımıdır. “

Empati: Tasarım odaklı düşüncenin özünde empati unsuru vardır. Bu aşamada hedef kitle olan çalışanlarınızın ihtiyaçlarını, ne gibi sorunlar yaşadıklarını anlamak gerekiyor. Bu aşamada gözlem için hedef bir grup çalışan belirlenir. Mülakat, anketler veya fokus odak grup çalışması yolu ile veriler elde edilir.

Tanımlama: Bu aşamada empati yoluyla elde ettiğimiz veriler analiz edilerek sorun tanımlanmaya çalışır. Bu aşama potansiyel çözümlerin temelini oluşturmaktadır.

Fikir üretme: Bu aşamada sorunu çözmek için düşünceler üretilir. Yaratıcılık içeren düşünceler için toplantılar yapılarak taslak çözümler ortaya çıkar.

Prototipleme: Bu aşama fikirlerin prototiplere dönüşüm sürecini içerir. Potansiyel çözümlerin yer aldığı prototipler, belirlenen hedef bir grup çalışan aracılığıyla test edilir.

Değerlendirme ve Uygulama: Bu aşamada potansiyel çözüm içeren testler ile elde edilen geri bildirimler ile iyileştirmelere gerek olup olmadığı ortaya çıkar. Nihai olarak çalışanların beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik gerçekçi ve sorun yaratmayan çözümler, çalışan odaklı bir organizasyonel tasarım kültürünün oluşumuna neden olur.

Çalışma hayatı içerisinde başta organizasyon ve kültürden başlamak üzere eğitim, çalışan ve aday deneyimi alanlarında; tasarımı odaklı yaklaşım yoğun olarak kullanılmaktadır.

Ez cümle: Tasarımcı düşünce hayatımızın tam da merkezinde ve işin geleceğinde.

DECORS

PRODUCTS

ETİKETLER

AHŞAP

ATIK

COVİD 19

DOKULA

ENDÜSTRİYEL

ENDÜSTRİYEL TASARIM

GERİ DÖNÜŞÜM

HİJYEN

ISIL ENERJİ

KARANTİNA

KARBON AYAKİZİ

MASKE

MEKAN VE ÜRÜN TASARIMI

MESAFE

MOBİLYA TASARIM

ORMAN

ORMAN BAKIM

ORMAN VARLIĞI

ORMAN ÜRÜNLERİ

RENKLER

STARWOOD

TASARIM

ÇEVRE

İNEGÖL

SIFIR ATIK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *